Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ визначив єдиний порядок нагляду за додержанням фінустановами законодавства про захист прав споживачів

Реклама

Нацбанк постановою від 2 вересня 2022 року № 198 затвердив єдиний порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами всіх фінансових послуг (банками та небанківськими фінансовими установами), надавачами обмежених платіжних послуг та колекторськими компаніями вимог законодавства про захист прав споживачів, в тому числі на платіжному ринку, на виконання Закону України "Про платіжні послуги", а також вимог щодо етичної поведінки.

Прозорий механізм здійснення нагляду дозволить забезпечити розкриття учасниками ринку достовірної інформації про фінансові послуги. Це дасть змогу клієнтам ухвалювати більш зважені рішення та оцінювати усі ризики, захистить від шахрайства та зловживань. Крім того, сприятиме відповідальній діловій поведінці учасників ринку фінансових послуг і підвищенню довіри населення до фінансового сектору.

Нагляд здійснюватиме підрозділ Національного банку - Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

Формами  здійснення нагляду визначено: безвиїзний нагляд та у складі інспекційної перевірки.

Національний банк здійснюватиме нагляд шляхом:

  •  аналізу звернень споживачів фінансових послуг, договорів про надання фінансових послуг щодо наявності умов, які обмежують або порушують права споживача, вебсайтів;

  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу;

  • співпраці з іншими органами в межах своєї компетенції;

  • контролю за усуненням виявлених порушень та моніторингу врахування учасниками ринку наданих регулятором рекомендацій.

У випадках виявлення порушень законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг або ознак здійснення ризикової діяльності, Національний банк застосовуватиме заходи впливу до об'єктів нагляду, в тому числі штрафні санкції у випадках, передбачених чинним законодавством, зокрема, за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 нмдг (1700-34000 грн).

А ваша служба безпеки працює на всі 100? Рішення LIGA360 автоматизує усі щоденні завдання вашого департаменту. Сервіси перевірки контрагентів та фізосіб, моніторинг об'єктів нерухомості, алгоритми дій у ризикованих ситуаціях. Тільки зараз підключіть 5 спеціалістів з безпеки усього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини