Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 жовтня підвищиться розмір мінімальної заробітної плати: як він вплине на платників податків

Реклама

Відповідно до Закону про Держбюджет на 2022 рік, з 01 жовтня 2022 року підвищиться розмір мінімальної заробітної плати. Він становитиме:

  • у місячному розмірі - 6700 грн (було з 1 січня - 6500 грн);

  • у погодинному розмірі - 40,46 грн (було з 1 січня 2022 року - 39,26 грн).

У зв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати, також зросте розмір єдиного соціального внеску, який повинні сплачувати підприємці та роботодавці за найманих працівників.

Так, з 1 жовтня 2022 року мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати при нарахуванні заробітної плати за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, становитиме 1474 грн.

Для фізичних осіб - підприємців на загальній та спрощеній системі оподаткування, для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та для членів фермерського господарства мінімальний страховий внесок за місяць також складатиме 1474 грн, за квартал - 4422 грн.

Змінюється і максимальна база нарахування ЄСВ, яка буде дорівнювати 100 500 грн (було - 97 500 грн).

Слід зазначати, що ФОПи, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Однак це право не позбавляє їх права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу.

Крім того, зростуть штрафи за порушення трудового законодавства, оскільки вони залежать від розміру мінімальної зарплати, встановленого на момент виявлення порушення.

Розмір прожиткового мінімуму та ставки єдиного податку не зміняться.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини