Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни в оподаткуванні під час війни: презентація судді Верховного Суду

Реклама

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів розповіла про зміни в оподаткуванні під час воєнного/надзвичайного стану. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Так, на період дії воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених Податковим кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених ПК.

Зокрема, до 21 липня 2022 року зупинено дію пунктів 200.10-200.12 ст. 200 ПК України (щодо бюджетного відшкодування ПДВ). До звітних податкових періодів за лютий - липень 2022 року вказані положення ПК застосовуються з урахуванням строків для проведення камеральних, документальних податкових перевірок, передбачених підпунктом 69.2 цього пункту. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Суддя звернула увагу на передбачені підпунктом 112.8.9 п. 112.8 ст. 112 ПК України обставини, що звільняють від фінансової відповідальності у разі виявлення порушень за результатами проведення контролюючими органами перевірок до платників податків. Зокрема, платники податків, які у зв'язку з наслідками їхньої безпосередньої участі у воєнних діях не дотрималися визначених ПК термінів виконання податкових обов'язків, звільняються від відповідальності за умови виконання таких обов'язків протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов'язків.

Крім того, документальні позапланові перевірки, які будуть розпочаті після набрання чинності Законом від 12 травня 2022 року № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», з підстав, визначених ст. 78 ПК, декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

На час воєнного стану шляхом проведення фактичних перевірок податкові органи здійснюють контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (відповідно до Закону «Про ціни та ціноутворення»).

Наталя Блажівська також розповіла про законодавче врегулювання ситуацій із втратою документів. Платники податків, податкові агенти, які проводили діяльність на територіях, де велися або ведуться бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях і не можуть пред'явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, подають до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, у якому зазначаються: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік цих документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Дані та показники податкової звітності за звітні періоди, зазначені в повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів. Після подання до контролюючого органу згаданого повідомлення запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні періодів.

Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів платнику податків/податковому агенту стане відомо про втрату таких документів, потрібно подати до контролюючого органу повідомлення про це із зазначенням обставин. Платники податків/податкові агенти, які подали такі повідомлення, не підлягають перевірці щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

Суддя також розповіла про законодавчі зміни щодо оподаткування нерухомого майна та земельних ділянок, сплати екологічного податку, реєстрації податкових накладних тощо.

З повним текстом презентації можна ознайомитись за посиланням.

Потрібно знайти судове рішення за НПА чи контекстом? LIGA360 має 35 смарт-фільтрів для пошуку справ. Аналізуй судову практику в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини