Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про добровільну відмову бізнесу від спрощеної системи оподаткування

Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 2719, прийнятий Верховною Радою 03 листопада 2022 року, щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, забезпечення адміністрування погашення податкового боргу та добровільної відмови від спрощеної системи оподаткування (законопроєкт № 8045).

Законом, зокрема, дозволяється приватизація державного та комунального майна, що у перебуває податковому заставі, без згоди контролюючого органу.

Так, не вимагається згода контролюючого органу на відчуження у процесі приватизації державного або комунального майна у складі єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства, якщо договором купівлі-продажу об'єкта приватизації передбачено зобов'язання покупця щодо погашення у повному обсязі суми податкового боргу, у зв'язку з яким виникло право податкової застави, не пізніше шести календарних місяців з дати переходу права власності на об'єкт приватизації.

При цьому таке майно не звільняється з податкової застави до повного погашення податкового боргу його покупцем.

Крім того, цим Законом бізнесу надається можливість добровільно відмовитись від спрощеної системи оподаткування.

Платник податку має право самостійно (шляхом подання заяви) відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 (особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку) розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. У такому разі платник податків вважається таким, що застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, крім випадку, якщо у заяві про відмову від використання особливостей оподаткування платник податку зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів.

Прогнозується, що зазначений Закон збільшить ефективність застосування податкового законодавства, а також дозволить збільшити надходження до держбюджету від приватизації державного і комунального майна. Крім того, він сприятиме погашенню податкового боргу державних та комунальних підприємств, єдині майнові комплекси яких підлягають приватизації.

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Тільки до 23 листопада придбайте LIGA360 за вигідною ціною. Замовте 3 рішення за 3000 грн/міс., або 5 за 5000 грн/міс. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини