Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ рекомендує Кабміну повернути державний контроль за обігом пального

Реклама

Антимонопольний комітет за попередніми результатами двох досліджень внутрішнього ринку високооктанових бензинів та дизельного пального виявив, що жоден держорган не володіє повною інформацією про обіг пального, а держава не може прогнозувати дії на ринку пального та рекомендував Кабінету Міністрів повернути державний контроль за обігом пального. Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Після дефіциту пального на роздрібному ринку навесні 2022 року, Антимонопольним комітетом було розпочато два дослідження. Перше - пов'язане із виявленням причин та чинників, що вплинули на обмеження пропозиції на ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів (високооктанових бензинів та дизельного пального). Друге - зі встановленням цін на пальне протягом 2022 року.

АМКУ ще не має остаточних результатів дослідження водночас, враховуючи підвищений попит на пальне, який у будь-який момент може призвести до повторення ситуації квітня-травня 2022 року, вирішив терміново звернутися до Уряду з наступними основними проблемними питаннями, які були виявлено протягом вказаних досліджень.

Зокрема, Комітет виявив, що після введення військового стану в країні неможливо оцінити обсяги ринків пального, а також реальний попит та пропозицію на пальне.

В АМКУ зазначили, що одним з основних етапів проведення досліджень є визначення обсягів ринків пального, оцінка співвідношення попиту та пропозиції. З цією метою Комітет звертався до органів державної влади, виробників, імпортерів, суб'єктів господарювання, які здійснюють роздрібну реалізацію пальним.

Разом з тим під час дослідження АМКУ зіткнувся зі значними труднощами в отриманні вказаної інформації, а отримані дані є неповними.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням.

На думку Комітету, виявлені обставини свідчать про більш важливі проблеми на ринку:

  • жоден державний орган та держава в цілому не володіє повною та достовірною інформацією про обіг пального в Україні;

  • держава не може прогнозувати та планувати дії на ринку пального у зв'язку із відсутністю вказаної інформації та є залежною від учасників ринків;

  • суб'єкти господарювання - учасники ринків пального, розуміючи безконтрольність ринку, можуть вчиняти дії, законність яких важко перевірити.

В умовах ситуації, яка склалась в країні, АМКУ впевнений, що держава повинна мати вплив на ринок, в тому числі здійснювати заходи, направлені на запобігання дефіциту.

Комітет підтримує позицію Уряду щодо необхідності та важливості обмеження роботи публічних електронних реєстрів, їх публікації у засобах масової інформації. Разом з тим, сам збір такої інформації не має бути припиненим, а її захист має здійснюватися належним чином.

Враховуючи викладене, АМКУ прийняв рішення надати Кабінету Міністрів наступні пропозиції:

  1. Визначити орган державної влади та покласти на нього повноваження щодо складання та ведення фактичних та прогнозних балансів попиту та пропозиції світлих нафтопродуктів (пального) на відповідному ринку для недопущення виникнення дефіциту.

  1. Ініціювати внесення змін до ПК щодо відновлення подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки та обсяг обігу пального, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування.

  1. Надати доручення Міністерству економіки, Міністерству фінансів та Міністерству інфраструктури щодо невідкладного виконання вимог пункту 4 постанови КМ від 27 травня 2022 року № 638 «Деякі питання здійснення публічних закупівель нафтопродуктів в умовах воєнного стану з метою зменшення їх дефіциту на внутрішньому ринку».

При цьому АМКУ звертає увагу, що вказані пропозиції не є «крапкою» у вказаних дослідженнях. Наразі продовжується збір та аналіз інформації.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини