Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як бізнес бачить реалізацію податкової реформи

Реклама

Бізнес зацікавлений в реформуванні податкової системи і готовий приймати активну участь у її розробці. На його думку, перегляду потребують не лише податкові ставки, але й вся система адміністрування податків. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

В Україні активно розробляється концепція податкової реформи (попередньо названої 10-10-10). За словами її ініціаторів вона має сприяти економічному зростанню та формуванню новою податкової культури, за якої податки буде вигідніше сплачувати, ніж не сплачувати.

Європейська Бізнес Асоціації вже тривалий час наголошує на необхідності детінізації економіки, важливості зниження навантаження на фонд оплати праці, оскільки з таким податковим навантаженням прозорий бізнес стає абсолютно неконкурентним порівняно з тіньовим.

Тому, у цілому, бізнес зацікавлений в анонсованій концепції податкової реформи і готовий активно долучитися до її розробки.

Більше того, безумовно, привабливою виглядає ідея зробити країну інвестиційно привабливою, зокрема з погляду податків, зробити все прозорим, прибрати тіньові потоки. Адже, за наявної непростої воєнної ситуації повинен працювати не лише існуючий економічний фронт (бізнес) країни, але й вкрай важливим для швидкого відновлення є залучення інвестицій. Нова конкурентоздатна система дуже потрібна країні, оскільки лише за офіційними даними, у минулому році економіка України скоротилась на більше ніж 30%, падіння виробництва по деяким індустріям складає до 70%-80%.

Наразі важливо вичерпно визначити детальні параметри податкової реформи, які стимулюватимуть бізнес працювати легально, зокрема, передбачивши зниження окремих податків.

Крім того, питанням для країни є не лише податкові ставки. Реформування потребує вся система адміністрування податків, необхідне усунення законодавчих недосконалостей та суперечностей, прописання зрозумілого обсягу повноважень та функцій державним органам (аби не було суперечностей та дублювань). Водночас, вкрай актуальними є питання верховенства права та ефективної боротьби з корупцією, аби змінивши розподіл податків вся система почала працювати по-іншому - чесно, прозоро та чітко.

І, як зазначають ініціатори, анонсована реформа, в першу чергу, має стати антикорупційною, що, звісно, підтримується спільнотою та є довгоочікуваною.

Однак драфтового тексту документу бізнес поки не бачив, тому, фінальну позицію спільнота зможе представити, ознайомившись із прописаною концепцією у вигляді законопроєкту - аби кожна індустрія змогла математично прорахувати ефекти. Більше того, важливим завданням є і досягнення порозуміння із міжнародними партнерами України щодо параметрів податкової реформи.

Тож спільнота Європейської Бізнес Асоціації сподівається на тісну співпрацю бізнесу з владою в напрацюванні основних параметрів реформи та з нетерпіння очікує на драфтовий текст документу, аби розпочати роботу.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини