Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поточну модель "зеленого" тарифу пропонують замінити новою

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували два урядових законопроєкти №9011 та №9012, які можуть змінити умови підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів.

Поточну модель "зеленого" тарифу пропонують замінити новою - Net Billing, яка буде орієнтована на покриття власного споживання.

В Уряді вважають, що поточна модель "зеленого" тарифу для приватних домогосподарств не стимулює власників таких електростанцій використовувати вироблену електричну енергію для власного споживання. Суттєва різниця між розміром "зеленого" тарифу та ціною на електричну енергію для побутових споживачів спонукає власників таких генеруючих установок до максимізації відпуску дорогої електричної енергії в мережу з метою отримання прибутку, що призводить до ряду зловживань та зростання витрат в тарифі на послуги з передачі електроенергії.

Net billing (чистий продаж) дозволяє споживачам, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел енергії, отримувати грошовий кредит за надлишок відпущеної в мережу електричної енергії та використовувати його в наступний розрахунковий період, коли виробництво менше споживання.

Проектом пропонується запровадити систему net billing та надати можливість споживачу, який встановив генеруючу установку, призначену для виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, споживати електричну енергію на власному об'єкті, якщо зазначена генеруюча установка має інше місцерозташування, проте приєднана до електричних мереж одного й того ж оператора системи розподілу що й споживач, і знаходиться на території здійснення діяльності відповідного постачальника універсальних послуг.

Такий підхід успішно діє у Литві, де споживач має можливість встановити сонячну електростанцію поза містом і, в той же час, споживати вироблену такою станцію електричну енергію на іншому об'єкті, зокрема в квартирі багатоквартирного будинку, використовуючи цифрові засоби обліку.

Проєктом №9012 пропонується запровадити реєстр видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Видавати гарантії буде НКРЕКП.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини