Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота над майбутньою податковою реформою розпочнеться після війни - Денис Шмигаль

Реклама

Уряд веде перемовини з МВФ, щодо післявоєнної спільної роботи над майбутньою податковою реформою, яка стане частиною покращення інвестиційного і бізнес-клімату. Про це в інтерв'ю Forbes розповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Давайте чесно собі скажемо. Абсолютно всі податки, які бізнес платить до державного бюджету, зараз ідуть на фінансування сил безпеки та оборони. В січні цього року бізнес та громадяни сплатили трохи більше 60 млрд грн до бюджету, а на нашу безпеку та армію ми витратили 100 млрд грн. 

Тому поки йде активна фаза війни, податкових змін, щонайменше революційних, не буде", - зазначив Прем'єр.

Також зараз держава активно працює над реформами, які дозволять бізнесу почувати себе впевнено та захистити свої інвестиції. По-перше, це реформа правосуддя. По-друге, диджиталізація та створення максимально ефективних державних реєстрів, що усуне дуже багато питань у податковій, митній та інших сферах.  

Також Уряд наголошує на необхідності страхування воєнних ризиків та продовжує роботу з міжнародними партнерами.

"Співпраця з MIGA - один із «пілотів», на який було виділено $25 млн, проте конкретних проєктів ще немає. Зараз в урядовому офісі UkraineInvest сім великих проєктів на загальну суму $1,3 млрд, частина з яких звернулась до MIGA щодо можливості страхування воєнних ризиків. Але тут важливо розуміти, що йдеться про страхування для іноземних інвестицій. Фонди, на кшталт MIGA, найімовірніше, не будуть покривати страхування воєнних ризиків українського бізнесу", - повідомив Денис Шмигаль. 

Під час війни вже розпочато роботу над реформою митниці. Це, зокрема, економічний безвіз із країнами ЄС та спільний транзит. Прем'єр назвав наступні кроки, які планує Уряд:

1. Запровадження спільних пунктів пропуску та спільної бази даних із країнами ЄС, зокрема з Польщею.

2. Диджиталізація всіх процесів та впровадження електронної черги.

3. Ротації на митниці кожні три місяці.

4. Збільшення кількість пунктів пропуску.

5. Ризикоорієнтований підхід. Наприклад, якщо їдуть автомобілі великої міжнародної продуктової компанії зі списку S&P500, співробітники митниці чітко розуміють, що вони везуть, наприклад харчові продукти, а не щось заборонене. Такі фури мають проїжджати митницю по «зеленому коридору». А «білий бус» із заржавілими порогами, несиметричними колесами, перевантажений на один бік - потрапляє до «червоного коридору». 

6. Встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску. Уряд уже домовився з польськими партнерами про купівлю перших 13 сканерів. 

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Читайте також: Українським компаніям буде доступне страхування інвестицій від воєнних ризиків - проект

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини