Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торговців вживаними автомобілями звільнять від обов’язку перереєстровувати авто на себе - проєкт

Реклама

У Раді пропонують скасувати державну реєстрацію вживаних автомобілів торгуючою організацією на себе, навіть якщо вона їх купує як товар для подальшого перепродажу. Відповідний законопроєкт № 9083 зареєстровано 6 березня 2023 року.

Проєктом пропонується внесення змін до:

  • Закону України «Про дорожній рух» в частині звільнення суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, і поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, від обов'язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, які були придбані як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам.

  • Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині звільнення суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, і поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, від обов'язку подавати до сервісних центрів МВС документи з відміткою відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про взяття на військовий облік (зняття з військового обліку) вживаних транспортних засобів, які були придбані як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам.

В обгрунтуванні необхідності прийняття проєкту зазначається, що наразі суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю вживаними транспортними засобами, вимушені двічі перереєстровувати товарні автомобілі в сервісних центрах МВС: спочатку на себе, а потім на кінцевого споживача.

Більше того,згідно з Положенням про військово-транспортний обов'язок, суб'єкти господарювання, які скуповують вживані транспортні засоби для їх подальшого продажу кінцевим споживачам, вимушені на кожний автомобіль двічі отримувати довідку з районного (міського) ТЦК та СП про взяття транспортного засобу на військовий облік (зняття з військового обліку): при викупі автомобіля отримується довідка про взяття транспортного засобу на військовий облік, а при продажу автомобіля кінцевому споживачу отримується довідка про зняття автомобіля з військового обліку. Зважаючи на вищевикладене, суб'єкти господарювання перейшли на застосування різноманітних «схем» по перепродажу вживаних автомобілів з метою уникнення процедури реєстрації автомобіля на себе.

Оскільки визначений нормативно-правовими актами порядок державної реєстрації вживаних транспортних засобів містить загальний характер, пропонується уточнити процедуру такої реєстрації стосовно спеціального суб'єкта - суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, і поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, та придбали транспортні засоби для їх наступного продажу, а саме: звільнити зазначених суб'єктів господарювання від обов'язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, які були придбані спеціальним суб'єктом як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам.

На користь запропонованих змін також свідчить наявний міжнародний досвід в цьому питанні. Так, запропоновані в проєкті закону механізми вже успішно реалізовані й працюють в розвинених західних країнах, зокрема у США, Німеччині і Польщі, де автодилери без будь-яких обмежень можуть скуповувати вживані автомобілі для подальшого продажу без їх державної перереєстрації на себе. Скуплені автодилером вживані автомобілі реєструються вже на кінцевого покупця.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини