Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає відтермінувати нові вимоги переобладнання виробничих потужностей

Реклама

Бізнес-спільнота закликає Верховну Раду України якнайшвидше розглянути можливість відтермінування набрання чинності норм законодавства, дотримання яких потребує переобладнання виробничих потужностей.

Йдеться про ухвалений 16 грудня 2021 року Закон України №1978-IX, яким передбачені структурні зміни чинного регулювання виробництва тютюнових виробів, що потребують переобладнання виробничих потужностей.

Під час повномасштабної війни набирають чинності норми Закону, які передбачають внесення до продукту змін, що вимагають переобладнання виробничих ліній, перегляд продуктового портфелю і значних інвестицій. На думку бізнес-спільноти, деякі нововведення запроваджувати недоцільно, деякі - дуже дорого, але є вимоги, які виконати в умовах повномасштабної війни неможливо.

Для зміни форми і розміру пачки сигарет на виробничі лінії необхідно встановити нове обладнання. Встановленням, налагодженням і обслуговуванням обладнання займаються виключно спеціалісти компанії-виробника такого обладнання, які не зможуть приїхати в Україну до закінчення війни.

Відсутність можливості переобладнання виробництв призведе до переорієнтації на імпортну продукцію, зі всіма відповідними можливими наслідками, серед яких, відтік валютної виручки, зменшення інвестицій, зниження завантаженості виробництв, перебої з постачанням продукції, зростання нелегального ринку і, як наслідок, зменшення податкових надходжень до бюджету.

Виробники та імпортери тютюнових виробів, які є членами бізнес-асоціацій, неодноразово звертали увагу Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України на необхідність внесення змін до Закону №1978-IX в частині відтермінування його окремих вимог на період після закінчення війни.

На жаль, на сьогодні відповідні законодавчі зміни внесені не були і часу зробити це практично не залишається, адже з 1 квітня 2023 року розпочнеться переорієнтація українського ринку на імпортну продукцію.

Бізнес-спільнота закликає Верховну Раду України якнайшвидше розглянути можливість внесення відповідних змін до законодавства та запобігти виникненню зазначених можливих негативних наслідків як для бізнес-спільноти, так і для економіки держави.

Хочете моніторити ділову репутацію своєї компанії чи контрагентів? Спробуйте LIGA360:Compliance. Моніторте згадки про свій бізнес в режимі реального часу, перевіряйте публічний імідж контрагентів. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини