Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінює розрахунок обов'язкових резервів банків для посилення конкуренції за строкові депозити громадян

Реклама

Національний банк України з 11 травня 2023 року прирівнює нормативи формування банками обов'язкових резервів (ОР) за депозитами фізичних осіб строком до трьох місяців до нормативів ОР за коштами фізичних осіб на поточних рахунках.

Норматив ОР за строковими коштами і депозитами фізичних осіб із початковим строком погашення до 92 календарних днів (включно) за коштами у національній валюті становитиме 20%, а за коштами в іноземній валюті - 30%. Натомість норматив ОР за депозитами населення зі строком погашення від 93 календарних днів не зміниться й за коштами в національній валюті становитиме 0%, а в іноземній - 10%.

За аналогією до вимог щодо коштів фізичних осіб на поточних рахунках механізм покриття бенчмарк-ОВДП не розповсюджуватиметься на ту частину ОР, сформовану за депозитами фізичних осіб строком до трьох місяців, що відповідає 10% від обсягу резервної бази.

Таке рішення сприятиме подальшому зростанню процентних ставок за строковими депозитами, а відповідно - посиленню захисту гривневих заощаджень громадян від інфляційного знецінення.

За оцінками Національного банку, загальний обсяг обов'язкових резервів, який банки повинні будуть сформувати, збільшиться орієнтовно на 17 млрд грн.

Зміни затверджені рішенням НБУ від 24 березня 2023 року № 115-рш, що набирає чинності з 10 травня 2023 року.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 7000 грн/міс. Замовте прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини