Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк ухвалив зміни до операційного дизайну монетарної політики

Реклама

Національний банк з 7 квітня 2023 року оновлює операційний дизайн монетарної політики, повідомляє регулятор.

Зміни до операційного дизайну передбачають:

  • зниження ставки за депозитними сертифікатами (далі - ДС) овернайт з 23% до 20% річних;

Можливості банків розміщувати кошти в таких тримісячних ДС залежатимуть від обсягів сформованих ними портфелів гривневих депозитів населення з початковим терміном розміщення від трьох місяців, а також від успішності нарощення таких портфелів. Банки матимуть змогу подавати заявки на придбання тримісячних ДС як у НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах динамічного ліміту, що складатиметься з двох частин:

  • перша - це 70% від наявного в банку портфеля гривневих депозитів фізичних осіб з початковим строком погашення від трьох місяців станом на дату, що на три робочі дні передує даті придбання тримісячних ДС;

  • друга - помножений на мультиплікатор приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб, починаючи з 4 квітня 2023 року. Значення мультиплікатора дорівнюватиме "3,0".

Оновлення операційного дизайну сприятиме підвищенню привабливості та збільшенню строковості гривневих депозитів фізичних осіб.

Частині банків буде вигідно активізувати роботу з вкладниками та посилити маркетингові зусилля, а також і далі підвищувати ставки за строковими депозитами у гривні. Ще частина банків буде змушена рухатися за ринком, щоб зберегти ліквідність та не втратити клієнтів, яких потім завжди складно та дорого повертати.

Операції з тримісячними ДС за обліковою ставкою продовжуватимуться щонайменше до квітня 2024 року.

 Зміни в операційному дизайні монетарної політики затверджені постановою Правління Національного банку України від 5 квітня 2023 року № 45, рішенням Правління Національного банку України від 6 квітня 2023 року №130-рш та рішенням Правління Національного банку України від 6 квітня 2023 року №131-рш.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 7000 грн/міс. Замовте прямо зараз. 

 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини