Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд не дозволив Коломойському анулювати кредитні договори ПриватБанку з НБУ на 18 млрд грн

Реклама

7 квітня 2023 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Національного банку та підтвердив законність п'яти кредитних договорів, укладених між Національним банком та ПриватБанком у 2008 - 2015 роках та договорів поруки, що забезпечували їх виконання. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зокрема, суд касаційної інстанції скасував рішення Господарського суду міста Києва від 19 червня 2020 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 03 серпня 2022 року, якими було задоволено позов ексакціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського та визнано недійсними ці кредитні договори та його особиста порука за наданими кредитами.

У НБУ нагадали, що протягом 2008 - 2015 років Нацбанк за оспорюваними договорами надав ПриватБанку кредити для підтримання ліквідності на загальну суму 18,3 млрд грн.

У 2016 році Ігор Коломойський, який на той час був співвласником ПриватБанку, уклав з НБУ договори поруки, за якими він особисто гарантував повернення банком отриманих кредитів.

У травні 2019 року Ігор Коломойський подав позов до Господарського суду міста Києва про визнання недійсними цих кредитних договорів, а також договорів поруки. Рішенням суду першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, позов колишнього акціонера задоволено.

Не погодившись з винесеним рішенням, Національний банк оскаржив його у Верховному Суді, який підтримав правову позицію Національного банку.

У квітні 2020 року державний ПриватБанк повністю повернув Нацбанку отримані кредити.

Маєш сумніви щодо свого управлінського рішення? Звіряйся з LIGA360:Керівник. Отримай надійне джерело для: перевірки контрагентів, пошуку законодавчих позицій, аналітики та алгоритмів дій для бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини