Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про колективні договори

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон від 23 лютого 2023 року № 2037 «Про колективні угоди та договори» (законопроєкт № 7628).

Цей Закон є євроінтеграційним та має на меті підвищення ролі колективно-договірного регулювання трудових відносин та посилення захисту прав працівників і роботодавців.

Як раніше зазначали у Мінекономіки, він передбачає розширення суб'єктного складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

У свою чергу, на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізичні особи.

Також Законом визначається порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов'язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо) та встановлюється взаємозв'язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, передбачено можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів - за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі) та приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

Закон «Про колективні угоди та договори» узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки він був узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці.

Цей Закон набере чинності через шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень, що набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини