Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес повідомляє про затримки з видачою деяких видів ліцензій

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація нагадує, що у грудні 2019 року було прийнято Закон №376-IX, яким передбачається, що для імпорту/експорту товарів, що містять озоноруйнівні або фторовані парникові гази необхідно отримувати ліцензію на імпорт/експорт контрольованих речовин та товарів, наприклад, такі товари як теплові насоси, кондиціонери, холодильне обладнання, тощо.

Однак, за інформацією від компаній-членів ЄБА, наразі відбуваються затримки з отриманням Ліцензій за поданими заявками. Деякі компанії вже декілька місяців не можуть їх отримати, що створює перешкоди для виконання ними зобов'язань перед контрагентами, нормального ведення господарської діяльності і сплати необхідних податків до державного бюджету. Більше того, за інформацією від бізнесу, аналогічні випадки, на жаль, мають місце і з отриманням інших видів ліцензій.

Бізнес акцентує, що така ситуація є недопустимою, особливо в непростих для країни воєнних умовах, коли потрібно не лише підтримувати, але і розвивати економічний фронт. Потрібно максимально сприяти, а не гальмувати ведення підприємницької діяльності. Тому, вкрай необхідно відновити процес видачі ліцензій та  спростити процедури видачі Ліцензій в цілому. 

Асоціація вже пропонувала виключити необхідність подання документів при отриманні Ліцензій, які не пов'язані із поставками товарів, для яких отримується Ліцензія, та які наразі вимагаються та перевіряються юристами Мінекономіки (наприклад, ЗЕД-договори з усіма додатками до них що на практиці змушує компанії або подавати тисячі сторінок документів, або переписувати договори зі своїми штаб-квартирами під кожну поставку). Більше того, інформація, яка вимагається для отримання Ліцензій, наприклад, щодо цін, митниці ввезення, точної специфікації товару фактично не має відношення до суті самої Ліцензії, ціллю якої є отримання звітності щодо кількості контрольованих речовин, що ввозяться в Україну.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звертається до Першого віце-прем'єр-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко та Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця з проханням сприяти прискоренню видачі Ліцензій за поданими заявкам та спрощенню системи видачі Ліцензій в цілому.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини