Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують змінити правила розміщення кіосків та паркувальних майданчиків

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9233 щодо підвищення ефективності залучення суб'єктів господарювання у сфері благоустрою, яким пропонується запровадити електронні аукціони для отримання права на розміщення тимчасових споруд з метою здійснення підприємницької діяльності та для визначення оператора майданчика для паркування.

Цим законопроєктом, зокрема, передбачається, що проєкти комплексних схем розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності підлягають обов'язковому громадському обговоренню, а органи місцевого самоврядування зобов'язані оприлюднювати інформацію про розроблення комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та результати громадського обговорення.

Також ним врегульовується процедура розроблення схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм.

Крім того, визначаються вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд. Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюватиметься за результатами проведення електронного аукціону з надання права на розміщення тимчасової споруди через електронну торгову систему, що вже застосовується у сфері оренди державного і комунального майна. Це дозволить суб'єктам господарювання на конкурсних засадах чесно та прозоро отримати право на розміщення тимчасових споруд, запропонувавши найвищу ціну, що у свою чергу призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Проєкт передбачає, що реєстрація права розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності на земельній ділянці державної або комунальної власності, щодо якої відсутнє право користування третіх осіб, здійснюється органом, уповноваженим розпоряджатися земельною ділянкою (землею), у день укладення договору про розміщення тимчасової споруди без звернення суб'єкта господарювання.

Реєстрація права розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності на земельній ділянці приватної власності або земельній ділянці державної або комунальної власності, щодо якої наявне право користування третіх осіб, здійснюватиметься автоматично в режимі реального часу програмними засобами містобудівного кадастру на державному рівні особою, яка розробила схему розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності, після її підписання та затвердження.

Проєкт Закону також визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд. Зокрема, тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу.

На думку авторів законопроєкту, його прийняття удосконалить законодавство в частині запровадження прозорих та конкурентних механізмів доступу суб'єктів господарювання до отримання права на розміщення тимчасових споруд та здійснення облаштування майданчиків для паркування.

Де підприємцю шукати роз'яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини