Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

43% бізнесів скаржаться на мобілізацію критичних спеціалістів - опитування ЄБА

Реклама

Наразі в лавах Збройних сил України захищають державу працівники 83% компаній, серед яких у 51% мобілізовано до 10% військовозобов'язаних співробітників, у 25% - 10-20%, у 5% - 20-40%. При цьому у 43% бізнесів мобілізовані критичні спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, електрики, механіки, машиністи, водії.

Про це свідчать результати нового щоквартального опитування «Бізнес під час війни», яке провела Європейської Бізнес Асоціації серед своїх членських компаній.

Зазначається, що внаслідок бойових дій 38% компаній понесли безпосередні втрати, а 21% мають активи (виробничі потужності, землю, техніку, транспорт, нерухомість, продукцію), що залишились на окупованих територіях. Бізнес продовжує втрачати кошти через війну - станом на зараз 33% повідомляють про втрати до 1 мільйона доларів, 37% - про втрати в діапазоні 1-10 мільйонів доларів, 10% - про втрати більше 10 мільйонів.

Однак все більше компаній відновлюють повноцінну діяльність - наразі таких в Асоціації 68%, порівняно з 54% у січні та 44% у жовтні 2022 року. З деякими обмеженнями наразі продовжують працювати 31% компаній, а ще 1% - не працює взагалі.

Кількість бізнесів, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, залишається стабільно високою - наразі це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансові та бонусні виплати. До скорочення заробітних плат вдаються 10%, до звільнень - 2%, в неоплачувану відпустку відправляють співробітників 3% компаній.

Фінансова «подушка» бізнесу є більш-менш стабільною: 25% мають фінансові резерви на пів року, 23% - на рік, а 37% - на рік і більше. Ще 5% має запас фінансової міцності на кілька місяців, а 5% - не має взагалі. Поточна ситуація не надто відрізняється від січня цього року.

Для підтримки свого бізнесу у складний період 7% опитаних бізнесів користувались програмами державної підтримки, зокрема 3% - програмою «Доступні кредити», 3% - компенсацією за працевлаштування ВПО і 1% - іншими програмами.

Опитування проводилося з 4 до 26 квітня 2023 року, участь у ньому взяли 115 топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 7000 грн/міс. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини