Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено Методику визначення шкоди та збитків, завданих об'єктам енергетичної інфраструктури

Реклама

Міністерство енергетики та Фонд державного майна спільним наказом від 22.02.2023 N 57/342 затвердили Методику, яка визначає механізм оцінки шкоди та збитків, завданих об'єктам енергетичної інфраструктури України внаслідок втрати, руйнування або пошкодження у зв'язку зі збройною агресією російскої федерації.

Методика є обов'язковою для використання під час оцінки збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, у тому числі під час проведення судової експертизи (експертного дослідження), пов'язаної з оцінкою збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії.

Оцінка шкоди та збитків, що проводиться відповідно до цієї Методики здійснюється з такою метою:

  • визначення загальних розмірів та обсягів шкоди та збитків, завданих збройною агресією, для визначення загальних втрат та збитків по об'єктах енергетичної інфраструктури, для прогнозування загальнодержавних або секторальних витрат на відновлення, формування державної політики в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, торфодобувному, нафтогазовому та нафтогазопереробному комплексі та визначення поточних потреб у відновленні, а також визначення обсягів компенсації постраждалим;

  • визначення розміру реальних збитків (у вартісному виразі), витрат, необхідних для відновлення майна та майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок збройної агресії, для цілей подання постраждалими заяв про компенсацію, а також подання позовів до судових інстанцій, зокрема міжнародних.

Об'єктом оцінки шкоди і збитків у цій Методиці є наступні втрати об'єктів енергетичної інфраструктури, зокрема таких об'єктів:

  • нерухоме майно, в тому числі ділянки землі та речові права на них, будівлі і споруди;

  • рухоме майно, включаючи механізми, устаткування, обладнання та транспортні засоби;

  • техніка спеціального призначення;

  • товарно-матеріальні запаси для здійснення господарської діяльності;

  • інші активи енергетичної інфраструктури.

Оцінка реальних збитків та потреб у відновленні здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання, визнаним Законом, з дотриманням національних і міжнародних стандартів оцінки, та враховуючи вимоги, визначені цією Методикою, на підставі договору між таким суб'єктом оціночної діяльності та замовником такої оцінки.

За результатами незалежної оцінки збитків складається звіт про оцінку збитків в електронній формі та, у разі потреби, у паперовій формі.

Документ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини