Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон, що звільняє власників знищеного та пошкодженого майна від сплати податку на нерухомість

Реклама

6 травня набув чинності Закон від 11 квітня 2023 року № 3050-IX, який вносить зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно.

Цей Закон, зокрема, передбачив можливість застосування Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, який затверджений наказом Мінреінтеграції № 309 з метою звільнення від оподаткування.

Податок на нерухомість

Фізичні особи звільняються від сплати податків за 2021 і 2022 роки, якщо житлова нерухомість розташована на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році).

Для юридичних осіб звільнення від податків застосовуватиметься з 1 березня до 1 січня 2023 року у разі розташування майна на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році).

Податок за землю

Фізичні особи звільняються від сплати податків з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року у разі розташування земельних ділянок на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році). З 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Юридичні особи звільняються від оподаткування з 1 березня 2022 року до 1 січня 2023 року у разі розташування земельних ділянок на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році). З 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Крім того, не сплачується податок за земельні ділянки, що перебувають у консервації, та ділянки, які не придатні для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. Норма діє у випадку ухвалення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг.

Єдиний податок четвертої групи

Платники 4 групи звільняються від сплати єдиного податку з 1 березня 2022 року за земельні ділянки, які розташовані на територіях активних бойових дій або окупованих територіях. Втім, дія цієї норми не поширюється на земельні площі, бойові дії на яких або тимчасова окупація яких завершилися до 1 травня 2022 року.

За матеріалами Мінреінтеграції.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 7000 грн/міс. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини