Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іноземні інвестори зможуть брати участь у конкурсах АРМА на управління арештованими активами

Реклама

АРМА врегулювало з Мінекономіки питання щодо участі іноземних інвесторів у конкурсах з відбору управителя, повідомила пресслужба Агентства.

9 жовтня 2024 року відбулась робоча нарада Національного агентства з Міністерством економіки України щодо питання участі у конкурсі на відбір управителів через систему. Раніше АРМА звернулося до ДПС за отриманням роз'яснення, чи мають іноземні суб'єкти підприємницької діяльності брати участь в конкурсах на управління арештованими активами на рівні з українськими учасниками. Питання врегульовано, спеціальний закон про АРМА не обмежує права іноземних суб'єктів, а відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» суб'єкт господарювання, який переміг в закупівлі повинен надати документи, які підтверджують певну інформацію відповідно до законодавства України. 

Однак, участь суб'єкта господарювання нерезидента унеможливлює виконання цих вимог тому, що цей суб'єкт не є юридичною особою зареєстрованою відповідно до законодавства України.

Отже, в Агентстві виникали питання про отримання додаткового роз'яснення від Мінекономіки щодо можливості надання суб'єктом іноземної держави документів своєї країни аналогічні українським. На спільній робочій нараді Міністерством економіки України роз'яснено, що суб'єкти господарювання-нерезиденти мають право приймати участь в закупівлях через систему Прозорро, надаючи аналогічні документи утворені відповідно до законодавства держави реєстрації

АРМА підкреслено, що у відповідності до пункту 37 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі», - учасник процедури закупівлі/спрощеної закупівлі (далі - учасник) - фізична особа, фізична особа - підприємець чи юридична особа - резидент або нерезидент, у тому числі об'єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію/пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Тобто обов'язок мати реєстрацію в Україні у суб'єкта підприємницької діяльності- нерезидента таких як офіційне представництво, окремий структурний підрозділ або філію - виникає виключно у разі перемоги в конкурсі щодо відбору управителя для можливості заключення договору управління з АРМА, нарахувань заробітної плати, сплати податків від господарської діяльності  та сплати доходів в бюджет України.

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини