Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Використання сонячних панелей для власних потреб на спрощеній системі оподаткування - позиція ДПС

Реклама

У ДПС пояснили, чи мають право платники ЄП (першої - третьої груп), які використовують сонячні панелі для власних потреб, перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Податківці зауважують, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин) (пп. 3 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ).

Згідно з п. 215.1 ст. 215 ПКУ до підакцизних товарів, зокрема, належить електрична енергія.

Оскільки електрична енергія є підакцизним товаром, платники єдиного податку першої - третьої груп не мають права здійснювати виробництво та продаж електричної енергії.

Водночас мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування платники, які здійснюють виробництво електричної енергії з відновлюваних джерел енергії, в т. ч. з енергії сонячного випромінювання за допомогою власної сонячної електростанції та використовують її виключно для власних потреб, за умови дотримання глави 1 розд. XIV ПКУ, зокрема, відсутності в реєстрі платників єдиного податку видів діяльності щодо виробництва електроенергії, її передачі від генеруючих систем до пунктів розподілення, розподілення та продаж споживачам.

Також звертаємо вашу увагу, що в ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 13.09.2023 р. № 3004/ІПК/26-15-04-02-08 податківці зазначили, що товариство, яке перебуває на загальній системі оподаткування та здійснює виробництво електричної енергії засобами сонячної електростанції (тобто з відновлюваних джерел енергії) і її продаж за "зеленим тарифом", не може обрати спрощену систему оподаткування.

Докладніше про це у матеріалі: Сонячна електростанція у платників єдиного податку: чи можливо?

Нова LIGA360 допоможе вивчити цю тему детальніше. Аналітика від експертів, роз?яснення держорганів, практичні кейси та їх вирішення. Замовте персональну презентацію для ваших потреб. 

Читайте також:

Сонячні панелі: як показати в обліку

Генератори на підприємстві, когенераційні установки та приєднання до електромереж - Енергетичний дайджест

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини