Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено порядок ведення та адміністрування Реєстру аграрних нот

Реклама

НКЦПФР рішенням від 25.09.2024 № 28/21/1171/К03 затвердила Положення про Реєстр аграрних нот. Документ набирає чинності з 1 січня 2025 року, як і Закон про аграрні ноти.

Реєстр створюється та функціонує з метою накопичення, оброблення, зберігання та надання інформації про видачу, зміст і зміну реквізитів та іншої інформації, передбаченої цим Положенням, щодо аграрних нот, припинення та обтяження аграрних нот, а також про початок примусового виконання зобов'язань за аграрними нотами на підставі спеціальної виписки з Реєстру.

Для створення аграрної ноти необхідно буде заповнити в Реєстрі визначені Законом реквізити та погодити їх зміст з особою, яка має намір отримати аграрну ноту у власність, шляхом накладення зазначеними особами електронних підписів.

Право видавати аграрні ноти мають особи, яким належить право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою для виробництва сільськогосподарської продукції.

У разі якщо право власності на земельну ділянку належить двом і більше співвласникам або право користування земельною ділянкою належить двом і більше користувачам, аграрна нота видається такими особами спільно. Особи, які спільно видали аграрну ноту, несуть солідарну відповідальність за невиконання зобов'язань за нею.

Сільськогосподарський кооператив, який не має у власності або користуванні земельної ділянки сільськогосподарського призначення відповідно до пункту 64 цього Положення, може видавати аграрні ноти, якщо хоча б один член такого кооперативу має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою. Такий член сільськогосподарського кооперативу має надати згоду на видачу аграрної ноти через електронний кабінет у Реєстрі з накладенням електронного підпису. У такому разі він разом із сільськогосподарським кооперативом несе солідарну відповідальність за зобов'язаннями за такою аграрною нотою.

Вихід або виключення особи з числа членів сільськогосподарського кооперативу не припиняє заставу за аграрною нотою та зобов'язання сільськогосподарського кооперативу за аграрною нотою як солідарного відповідача.

Аграрна нота не може використовуватися одночасно з аграрними розписками одним і тим самим боржником щодо одного і того самого предмета застави. Інформація з Реєстру аграрних розписок використовується для перевірки використання боржником за аграрною нотою одного і того самого предмета застави одночасно як застави за аграрною розпискою.

У разі якщо предметом застави за товарною аграрною нотою є сільськогосподарські тварини, такі тварини мають бути ідентифіковані та зареєстровані відповідно до законодавства, а інформація про передання таких тварин в заставу за товарною аграрною нотою зазначається в Реєстрі.

Відомості про предмет застави за аграрною нотою вносяться до Державного реєстру обтяжень рухомого майна у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, під час або невідкладно після депонування документа про введення неемісійного цінного папера до системи депозитарного обліку у Центральному депозитарії.

Користувачами електронних кабінетів в Реєстрі зможуть бути:

1) особа, яка має намір видати аграрну ноту / боржник (у тому числі особи, які спільно видали аграрну ноту);

2) особа, яка має намір отримати аграрну ноту / кредитор;

3) особа, яка несе солідарну відповідальність за зобов'язаннями за аграрною нотою;

4) другий з подружжя особи, яка має намір видати аграрну ноту / боржника;

5) особа, яка здійснює моніторинг предмета застави за аграрною нотою;

6) особа, яка залучається кредитором для здійснення дорощення (завершення виробництва, вирощування або розведення, забою тварин, переробки) або збирання сільськогосподарської продукції;

7) заставодержатель за агарною нотою.

Зазначимо, що рішенням НКЦПФР від 08.10.2024 № 28/21/1239/К03, яке також набирає чинності з 1 січня 2025 року, внесено зміни до Положення.

Зокрема, виключено норму, якою передбачалося, що користувач електронного кабінету в Реєстрі несе відповідальність за дії призначеного ним розпорядника електронного кабінету користувача в Реєстрі, а також здійснює контроль за вчиненням ним таких дій. Дії розпорядника електронного кабінету користувача в Реєстрі створюють правові наслідки для користувача електронного кабінету в Реєстрі, не залежно від того, чи вчинені такі дії з перевищенням повноважень.

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.  

Читайте також:

Закон про аграрні ноти почне діяти з 2025 року

Аграрні ноти: що пропонує новий Закон

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини