Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадує платникам податків про відповідальність за неподання звіту про контрольовані операції

Реклама

Державна податкова служба звертає увагу платників податків на те, що статтею 120 Податкового кодексу України передбачено відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) звіту про контрольовані операції (далі - КО), документації з ТЦ, глобальної документації з ТЦ (майстер - файлу), звіту у розрізі країн міжнародних груп компаній (далі - МГК), повідомлення МГК, не включення всієї інформації до поданого звіту про КО, звіту в розрізі країн МГК, надання недостовірної інформації в повідомленні про участь у МГК та у звіті в розрізі країн МГК.

Так, для платників податків, які протягом звітного періоду здійснювали КО, визначено обов'язок подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній МГК у разі участі платника податків у міжнародній групі компаній.

Також платники податків, що здійснюють КО, повинні складати та зберігати документацію з трансфертного ціноутворення та протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, подавати її до контролюючого органу, зазначеному у запиті.

Крім того, платники податків, які входять до складу МГК та мають сукупний консолідований дохід МГК за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія МГК, у розмірі, що дорівнює або перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, зобов'язані на запит ДПС, протягом 90 календарних днів з дня отримання запиту надати глобальну документацію з ТЦ.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію. 

Щодо звіту у розрізі країн МГК, то він подається у разі, якщо сукупний консолідований дохід МГК, до якої входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному, розрахований згідно із стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія МГК (за відсутності інформації - відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку), дорівнює або перевищує відповідний показник мінімального розміру сукупного консолідованого доходу, визначений підпунктом 39.4.102 пункту 39.4 статті 39 Кодексу, зокрема, еквівалент 750 мільйонів євро та більше.

Першим звітним періодом подання звіту у розрізі країн МГК згідно з пунктом 53 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу для резидентів України - материнських компаній МГК - був фінансовий рік, який закінчився у період з 1 січня до 31 грудня 2022 року.

У 2024 році резиденти України - материнські компанії МГК повинні подати звіти у розрізі країн МГК за фінансовий рік, встановлений материнською компанією МГК, який закінчився у період з 1 січня до 31 грудня 2023 року (граничний термін - 31.12.2024).

Для решти платників податків відповідно до абзацу 6 пункту 53 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу звіт у розрізі країн МГК подається щодо фінансового року, який розпочинається у період з 1 січня до 31 грудня року, в якому Багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн (далі - Багатостороння угода CbC) набрала чинності щонайменше з однією іноземною юрисдикцією - стороною Багатосторонньої угоди CbC, яка є партнером України щодо автоматичного обміну інформацією.

Враховуючи, що Багатостороння угода CbC набрала чинності 04.07.2024, то для всіх учасників МГК за наявності підстав, визначених абзацами четвертим - сьомим підпункту 39.4.10 пункту 39.4 статті 39 Кодексу, першим звітним періодом буде фінансовий рік, який розпочинається у період з 1 січня до 31 грудня 2024 року.

За невиконання платниками податків вимог, встановлених статтею 39 Кодексу, передбачено застосування штрафних (фінансових) санкцій:

Читайте також:

Судова практика з питань ТЦУ-контролю під час операцій із сировинними товарами. Джерело інформації і дата здійснення КО - це важливо!

Закон № 3813: із 1 січня 2025 року набирають чинності зміни щодо ТЦУ та КІК

Актуалізація повідомлень МГК

ТЦУ-контроль з 1 липня

Хочете отримати ще більше аналітичних матеріалів за цією темою? Вони постійно доповнюються у новій LIGA360. Дізнайтесь більше переваг, замовивши персональну презентацію менеджера. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини