Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС ухвалив 10-й пакет економічних та індивідуальних санкцій

Реклама

25 лютого Європейська Рада ухвалила 10-й пакет санкцій проти рф.

Санкції передбачають подальші заборони на експорт критично важливих технологій і промислових товарів, таких як електроніка, спеціалізовані транспортні засоби, деталі машин, запасні частини для вантажівок і реактивних двигунів, а також товари для будівельного сектора.

Список заборонених товарів тепер включатиме додаткові нові електронні компоненти, які використовуються в російських системах озброєнь, включаючи безпілотники, ракети, гелікоптери, електронні інтегральні схеми та теплові камери.

Перелік суб'єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс росії у загарбницькій війні, розширено додатковими 96 суб'єктами, тим самим посиливши експортні обмеження щодо них. Вперше цей список включатиме сім іранських компаній, що виробляють військові безпілотні літальні апарати, які використовувалися російськими військовими в її загарбницькій війні, в тому числі проти цивільної інфраструктури.

Крім того, Рада вирішила заборонити транзит через росію експортованих з ЄС товарів і технологій подвійного призначення, щоб уникнути обходу санкцій.

Додаткові обмеження накладаються на імпорт товарів, які приносять значний дохід для росії, таких як асфальт і синтетичний каучук.

ЗМІ

Рада ініціювала процес призупинення дії ліцензій на мовлення двох додаткових ЗМІ: RT Arabic та Sputnik Arabic. Ці засоби масової інформації перебувають під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва рф та використовувалися останньою для безперервної та узгодженої дезінформації та пропаганди. 

Критична інфраструктура

Сьогоднішнє рішення обмежує можливість громадян росії обіймати будь-які посади в керівних органах критично важливих інфраструктур та організацій ЄС, оскільки вплив росії в цих органах може поставити під загрозу їх належне функціонування та, зрештою, становити загрозу для надання основних послуг європейським громадянам.

Енергетика

Рада ввела заборону надавати потужності для зберігання газу російським громадянам, щоб захистити безпеку поставок газу в ЄС і уникнути використання росією своїх поставок газу як зброї та ринкових ризиків, маніпуляції.

Зобов'язання щодо звітності

Рада вирішила запровадити більш детальну звітність щодо коштів та економічних ресурсів, що належать фізичним та юридичним особам зі списку, які були заморожені або переміщені незадовго до включення в список. Рада також запровадила нові зобов'язання щодо звітності перед державами-членами та Комісією про мобілізовані резерви та активи Центрального банку Росії. Крім того, оператори повітряних суден повинні повідомляти про нерегулярні рейси свої національні компетентні органи, які потім інформуватимуть інші країни-члени.

Індивідуальні списки

Окрім економічних санкцій, Рада вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Зокрема, під санкції потрапили такі банки, як Альфа-Банк, Росбанк і Тинькофф Банк, Фонд національного багатства РФ і Російська національна перестрахова компанія.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, наразі поширюються на 1473 фізичних та 205 юридичних осіб. Зазначені особи підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в'їзд або транзит через територію ЄС.

Дивіться також: Офіційний вісник ЄС, 25 лютого 2023 р. (включно зі списком санкційних фізичних та юридичних осіб)

Не крокуй із зав'язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини