Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна переходить на використання міжнародного класифікатора при закупівлях медичних виробів

19 липня 2018, 08:43
250
0
Реклама

18 липня Мінекономрозвитку і агентство GMDN підписали меморандум про співпрацю. Це означає, що вже з наступного року українські медустанови почнуть закуповувати медичні вироби згідно міжнародного уніфікованого класифікатора GMDN. Вважається, що це спростить процес закупівель, зменшить поле для корупції, і в результаті лікарні зможуть купувати більше необхідних якісних матеріалів, інструментів, імплантатів та медичного обладнання.
Класифікатор GMDN - це база даних, яка містить інформацію про всі типи медичних виробів. Його використовують в 70 країнах світу, зокрема в більшості країн Європи і в США. Зараз в системі близько 7500 виробників і близько мільйона медичних виробів.
Поки ж українські медустанови можуть вільно формулювати назви медичних виробів, маніпулювати технічними характеристиками і таким чином завищувати ціни і сприяти корупції в тендерах на публічну закупівлю. З введенням GMDN-класифікатора такі дії стануть неможливими, тому що там кожен тип виробів має унікальний код і супроводжується чіткими характеристиками. Тому, наприклад, неможливо буде розділити закупівлю одного виробу на кілька під різними назвами, змінити технічні характеристики вироби під конкретного учасника тендера.
Міністерство охорони здоров'я вже почало переклад медичної бази GMDN. До кінця року буде переведено близько 30 тис. інформаційних папок виробів, вони будуть інтегровані в систему Prozorro.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини