Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа валютного регулювання схвалена парламентом

22 червня 2018, 08:39
175
0
Реклама

21 червня депутати після низки невдалих спроб все-таки 228 голосами (при 226 необхідних) прийняли законопроект №8152 JH6AG00I «Про валюту», перейменувавши його в «Про валюту і валютні операції». Документ був розроблений НБУ, але подавав його в парламент Президент як суб'єкт законодавчої ініціативи.
Прихильники проекту неодноразово підкреслювали його головну перевагу - введення принципу «дозволено все, що не заборонено» у валютній сфері. Передбачається запровадження поступової лібералізації на валютному ринку, вільний рух капіталу та інших валютних цінностей. Ліквідується такий захід впливу, як зупинення зовнішньоекономічної діяльності.
Відзначимо, що НБУ надані «мінімально необхідні» повноваження, що, як зазначалося в пояснювальній записці, «буде перешкоджати раптовому відтоку короткострокового капіталу, що, в свою чергу, унеможливить виникнення надлишкового тиску на обмінний курс і дестабілізацію валютного ринку». Головне юридичне управління ВР розкритикувало цю норму: «Національному банку України всупереч вимогам ст. 92 Конституції надається широке коло повноважень з регулювання в підзаконних актах функціонування грошового ринку і статусу валют». Нормативно-правовими актами Нацбанку будуть визначатися: порядок проведення розрахунків за валютними операціями; структура валютного ринку, умови та порядок торгівлі валютою і банківськими металами; порядок проведення переказу валютних цінностей; порядок транскордонного переміщення валютних цінностей; порядок здійснення валютного нагляду; межі обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті та ін.
Законом внесено зміни до законів «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про банки і банківську діяльність», а також визнаються такими, що втратили силу Закон «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» і декрет Кабміну «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини