Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

У Парламенті вважають, що законопроект, який забезпечує діяльність Експортно-кредитного агентства, потребує доопрацювання

29 травня 2018, 15:47
144
0
Реклама

7 лютого Уряд прийняв рішення про створення Експортно-кредитного агентства, покликаного сприяти переходу країни від сировинного експорту до експорту товарів і послуг з доданою вартістю. Серед заявлених функцій агентства - страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, що забезпечують розвиток експорту. Крім того, очікується, що ЕКА братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами та консультувати експортерів. Детальніше див. «Створено експортно-кредитне агентство».
З моменту створення агентства Мінекономрозвитку підкреслювало, що для його повноцінної роботи необхідні додаткові зміни в законодавстві. З цією метою міністерство розробило законопроект № 8318, спрямований на забезпечення ефективного функціонування ЕКА. Проект містить зміни в законах «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту» (яким і передбачено створення агентства) і «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».
24 травня парламентський комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності, проаналізувавши законопроект, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні направити документ в Комітет для підготовки на повторне перше читання. Приводом для такого вердикту послужило те, що поряд з пропозиціями, які можуть бути підтримані, законопроект містить і концептуально важливі норми, не схвалені більшістю членів комітету.
Варто відзначити, що запропоновані нововведення отримали неоднозначну оцінку не тільки в парламентському комітеті. Зокрема, 25 травня Федерація роботодавців України, на тлі заклику якомога швидше створити ЕКА, схвалила комітетську оцінку законопроекту. На думку федерації, частина запропонованих змін є неприйнятними для українських експортерів, тому що вони дозволяють надавати підтримку експорту необробленої сировини. Також, в ФРУ вважають, що ці зміни потенційно усувають представників бізнесу від процесу формування наглядової ради і контролю за діяльністю ЕКА.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини