Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Парламент частково дозволив повернення ПДВ при експорті сої і насіння рапсу

23 травня 2018, 08:01
265
0
Реклама

Нагадаємо, що 7 грудня 2017 року Верховна Рада проголосувала за скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур з 1 березня 2018 року. Цей захід був оцінений полярно. На думку низки аграрних асоціацій, ініціатива була запропонована в інтересах великих компаній, які володіють більшістю олійноекстракційних заводів. Підстава - при фактичній відсутності конкуренції з експортом переробники зможуть закуповувати сировину за заниженою ціною.
Аграрії проводили масові акції протесту, виробники лобіювали свої інтереси, і в результаті 22 травня був прийнятий «поправочний» закон.
Згідно з ним, звільнення від ПДВ експорту з 1 вересня 2018 до 31 грудня 2021 соєвих бобів і з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 - насіння ріпаку не застосовуватиметься для сільгосппідприємств-виробників зазначених олійних культур. Таким чином, повернення ПДВ отримає лише товаровиробник, який сам експортує сою та ріпак. Але оскільки свій експорт мають тільки великі компанії, то дрібні і середні виробники залишилися за бортом пільги.
У парламенті говорять, що розуміють обмеженість даного рішення, але для повернення відшкодування всім виробникам в бюджеті немає грошей.
Нововведення передбачені законом на базі законопроекту № 7403-д «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Однак, прийнятий закон ще повинен схвалити Президент.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини