Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

«Єдине вікно» на митниці - запуск сервісу на тлі маси невирішених питань

31 січня 2018, 15:53
213
0
Реклама

22 листопада 2017 р. Кабмін затвердив новий Порядок інформаційного обміну між фіскальними та контролюючими органами і підприємствами на митниці за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації. Сервіс має стати обов'язковим вже з 1 лютого 2018 р. Але попри те, що наразі систему має бути налагоджено для безпечного запуску, поки що є низка важливих невирішених питань (не кажучи вже про те, що сервіс, який за задумом спрощує митні процедури, схвалюється аж ніяк не всіма постачальниками товарів).

Як повідомив Taxlink, під час зустрічі 29 січня, організованої Комісією з питань митної справи Громадської ради при ГУ ДФС м. Києва, представники бізнесу й органів влади, а також митні брокери висловили неоднозначні думки. Бізнесмени виявилися одностайні в тому, що використання «єдиного вікна» в обов'язковому порядку поки є недоцільним через неготовність, а також необхідність внесення значних змін до законодавства. Цю думку вони обґрунтовували практичними прикладами, коли передбачений алгоритм просто не може бути реалізовано.

Цю позицію підтримала народний депутат Тетяна Острикова, додавши, що різкий перехід на нову процедуру вимагає адаптації близько 30 законів, а також попереднього комплексного тестування системи та її доопрацювання. За її словами, ситуація нагадує впровадження системи блокування податкових накладних, що запроваджується також без необхідного тестування та виправлення недоліків.

Проте в Мінфіні вважають, що система цілком готова до роботи, хоча і продовжують роботу з її удосконалення. Представник Міністерства Олександр Москаленко повідомив про розробку додаткового правового регулювання (що по суті означає доопрацювання системи вже в процесі). Зокрема, у Мінфіні готують поетапне запровадження принципу «єдиного вікна» під час електронного декларування товарів. Хоча, з його слів, контролюючі органи на кордоні і без того вже готові працювати за новою процедурою.

Таким чином, можлива ситуація, коли процедура «єдиного вікна» перший час пробуксовуватиме через суто технічні перешкоди. Це може призвести до тимчасового зупинення роботи всієї системи «Єдиного вікна» або скасування її загальнообов'язкового характеру.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини