Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінансовому сектору обіцяють єдину систему фінзвітності за міжнародними стандартами

20 грудня 2017, 13:57
173
0
Реклама

Фінансовому сектору варто готуватися до впровадження єдиної системи фінансової звітності, що дає змогу здійснювати приймання, обробку, перевірку та розкриття фінзвітів підприємств в єдиному електронному форматі. Це передбачає Меморандум про взаєморозуміння щодо розробки та впровадження Системи фінансової звітності (надання звітності у форматі XBRL), підписаний керівниками Мінфіну, НБУ, НКЦПФР і Нацкомфінпослуг.


Передбачається, що запуск нової системи відбудеться у 2019 році, оскільки відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підприємства, що становлять суспільний інтерес, мають складати та подавати фінансову звітність за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме за 2019 рік. Окрім ключової цілі впровадження нової системи - адаптації до міжнародних стандартів - чиновники покладають великі надії на нововведення в питанні поліпшення інвестиційного клімату та підвищення прозорості у відносинах банків і клієнтів.


Нову систему мають використовувати в першу чергу емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди та інші фінустанови і структури, що є великими підприємствами. Цілком можливо, що цей перелік незабаром доповнять професійні учасники фондового ринку - на цьому наполягає НКЦПФР. Компаніям, що здійснюють кілька видів професійної діяльності, та підзвітним різним регуляторам не доведеться складати звітність для кожного регулятора окремо.


Підписанти Меморандуму нагадали, що питання вдосконалення фінзвітності є одним з ключових елементів Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Основною метою компоненти В.12 програми «Звітність фінансового сектору» є перехід до подання звітності в електронному форматі за стандартом обміну діловою інформацією XBRL. Відкритість стандарту означає, що компаніям не потрібно купувати ліцензії та платити комісію за його використання. Формат широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, реєстраторами та податковими органами, а також національними статистичними агентствами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини