Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується унеможливити надання земельних ділянок на правах постійного користування

19 грудня 2017, 11:49
481
0
Реклама

18 грудня Мінагрополітики презентувало проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів про право постійного користування земельними ділянками». Положення проекту закону спрямовані на трансформацію права постійного користування землями в сучасні правові титули. У пояснювальній записці зазначається, що законодавча неврегульованість питання розпорядження землями на правах постійного користування породжує корупцію, а також конфлікт інтересів між землекористувачами й органами влади.

Фізичним та юридичним особам, які мали право постійного користування земельними ділянками, буде дозволено переоформити їх в оренду строком на 50 років або викупити з відстроченням платежу на 30 років.

Документ також передбачає, що несільськогосподарські державні та комунальні підприємства автоматично отримають право господарського ведення на ділянки, які були у них у постійному користуванні. При цьому сільгосппідприємства державної та комунальної форм власності будуть зобов'язані переоформити землю, яка була в постійному користуванні, в оренду на 50 років.

Законопроект також передбачає, що відчуження, застава земельних ділянок, що перебувають у господарському віданні або ж в оперативному управлінні, можливі при погодженні з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Несільськогосподарські ділянки, що перебувають в оперативному управлінні або в господарському віданні, також можуть бути передані в оренду виключно через земельні торги на строк не більше трьох років, сільгосппризначення - не більше семи років. При цьому передача в оренду ділянки можлива не раніше ніж через три роки з дня надання на нього права оперативного управління або господарського відання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини