Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті розглянуть заходи із захисту українських виробників під час тендерів з іноземними учасниками

23 жовтня 2017, 09:01
169
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 7206 «Купуй українське, плати українцям», який передбачає внесення змін до законодавства про публічні закупівлі для вдосконалення процедури оцінки тендерних пропозицій. Приводом для такої ініціативи став недавній випадок, який активно обговорювався в експертному середовищі та ЗМІ. Тоді іноземна компанія змогла перемогти в тендері тільки за рахунок того, що заявила ціну на свою продукцію на 1 тис. грн нижче, ніж український виробник (коли ціна закупівлі обчислювалася в мільярдах гривень). Цей факт у сукупності з підозрами в підіграванні закупника іноземному постачальникові залучив увагу до захисту національних виробників від тендерної дискримінації.

Автори проекту запропонували запровадити багатофакторну модель оцінки тендерних пропозицій у рамках публічних закупівель і обґрунтовують такий підхід успішною світовою практикою.

По-перше, запропоновано дати можливість Кабміну визначати категорію товарів, робіт або послуг (предмет неспеціалізованої закупівлі), під час закупівлі яких єдиним критерієм оцінки є ціна. При цьому для всіх інших предметів продажу критерієм є ціна, зазначена учасником у тендерній пропозиції та автоматично перерахована в електронній системі закупівель з урахуванням місцевої складової в предметі закупівлі, а також інших нецінових критеріїв (у разі їх встановлення замовником) за формулою, визначеною законом.

По-друге, передбачено законодавчо встановити підхід до визначення місцевої складової в предметі закупівлі. На неї впливають наявність на території України сервісних центрів для обслуговування предмета закупівлі (не застосовується для закупівлі робіт або послуг), а також коефіцієнт локалізації виробничої собівартості предмета закупівлі. Локалізацію визначають:

1) вартість сировини, основних матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів;

2) зарплата й інші виплати працівникам, зайнятим у виробництві;

3) амортизація основних засобів;

4) фінансові витрати;

5) інші складники виробничої собівартості предмета закупівлі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини