Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці затверджуватимуть кваліфікаційні характеристики по-новому

19 вересня 2017, 17:01
244
0
Реклама

Про те, якою є процедура розробки Довідника кваліфхарактеристик професій працівників, надано відповідь у затвердженому Мінсоцполітики Порядку розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик.


Для роботодавців Порядок важливий тим, що вони за погодженням з профспілкою повинні відповідно до професійних стандартів (кваліфікаційних характеристик):


- відносити виконувані роботи до певних тарифних розрядів;


- надавати кваліфікаційні розряди працівникам.


Порядок передбачає, що довідники розробляються за видами економічної діяльності з описами професійних назв робіт (посад, професій), які об'єднані у випуски та їх розділи. Вони визначають перелік основних робіт, властивих тій чи іншій назві роботи (посади, професії), і забезпечують єдність у визначенні кваліфікаційних вимог.


Сфера використання Довідників кваліфхарактеристик досить широка. Зокрема, вони призначені для визначення кваліфікації та складності виконуваних робіт, а це впливає на встановлення рівня оплати праці.


До розробників Довідника зарахували і суб'єктів господарювання, але це не означає, що підприємство може самостійно розробити такий документ. На сьогодні для багатьох галузей розроблено відповідні Довідники. Однак потрібно постійно проводити моніторинг, доопрацювання, перегляд, удосконалення діючих кваліфікаційних характеристик, перезатверджуючи відповідні випуски Довідника.
При цьому професійні назви робіт (посад, професій), для яких розробляються кваліфікаційні характеристики, повинні відповідати назвам, передбаченим у Класифікаторі професій.


Порядок розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик визначено наказом Мінсоцполітики від 31.05.2017 № 918, який набрав чинності 29.08.2017.
Детальніше про Порядок і пов'язані з ним питання читайте в матеріалі видання «Інтерактивна бухгалтерія» № 172 від 12.09.2017 «Врегульовано порядок затвердження кваліфікаційних характеристик».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини