Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тарифи на вантажні залізничні перевезення буде підвищено з 1 жовтня

1 вересня 2017, 14:54
202
0
Реклама

Рішення було прийнято 31 серпня. Того самого дня «для публічного громадського обговорення до 30 вересня» було оприлюднено проект наказу Мінінфраструктури «Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги». У пояснювальній записці до документа йдеться, що його розроблено відповідно до чинних законів і нормативних актів, у тому числі до Порядку перегляду тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 08.10.2013 № 782.

Цим Порядком встановлено, що тарифи змінюються в розмірі не нижче індексу цін виробників промислової продукції відповідно до прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку України, затверджених постановою КМУ. Якщо наслідувати його, то вантажні тарифи за останні два роки мали бути проіндексовані не менше ніж на 58,5 %, а фактично збільшені лише на 15 %.

Нагадаємо, що у лютому цього року Держрегуляторна служба відмовилася погоджувати проект наказу Мінінфраструктури про підвищення вантажних тарифів на 25 %. У липні вже власне Міністерство повернуло Укрзалізниці проект наказу про індексацію тарифів, яку залізничники розраховували отримати з червня 2017 р. У зв'язку з цим підприємство було вимушене зменшити параметри свого фінансового плану, але від ідеї підвищення не відмовилося. У представленому 10 серпня фінплані йшлося про збільшення вантажних тарифів на 22,5 % з жовтня.

Підвищення вантажних тарифів неминуче призведе до зростання цін, але залізничники заспокоюють: «За розрахунками Мінекономрозвитку, вплив індексації державно регульованих тарифів на індекс цін виробників промислової продукції становитиме менше 0,2 відсоткового пункту».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини