Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регулятор роз'яснив порядок передачі договорів між страховиками

1 вересня 2017, 09:01
590
0
Реклама

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), на своєму сайті роз'яснила спосіб і порядок передачі договорів страхування між страховиками.

Так, у разі припинення страховиком діяльності внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) чи ліквідації його майно, права та обов'язки переходять до правонаступників, у тому числі і зобов'язання за чинними на момент реорганізації договорами.

Під час передачі зобов'язань за договорами страхування в разі заміни сторони (боржника і кредитора) необхідно враховувати, що від одного страховика іншому передаються всі права та обов'язки як боржника і кредитора за таким договором страхування. Відповідно до норм Цивільного кодексу правочин із заміни кредитора в зобов'язанні здійснюється в тій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Новому кредиторові переходять права первинного кредитора в зобов'язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора, то новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому випадку виконання боржником свого обов'язку первинному кредиторові є належним виконанням. При цьому переведення може бути здійснене лише з відома кредитора.

Договір довгострокового страхування життя, медичного страхування чи страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, в якому страхувальником є роботодавець, може передбачати зміну страховика. Така зміна повинна підтверджуватися тристоронньою угодою між діючим, новим страховиком і застрахованою особою.

Крім того, під час передачі страхових зобов'язань необхідно врахувати питання передачі активів, в які були інвестовані кошти відповідно до договору і під які сформовано страхові резерви. Оскільки відповідно до норм Закону «Про страхування» кошти резервів із страхування життя не можуть бути використані страховиком для погашення будь-яких зобов'язань, крім тих, які відповідають взятим зобов'язанням за договорами страхування життя, і не можуть бути включені до ліквідаційної маси у разі його банкрутства або ліквідації.

Нацкомфінпослуг підкреслює, що зміна величини страхових зобов'язань, а також інших операцій за такими договорами страхування можуть бути визнані та відображені, зокрема, у звітних даних, тільки після отримання згоди страхувальника та укладення тристороннього договору.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини