Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контроль та адміністрування пенсійного збору з окремих операцій, можливо, буде передано ДФС

7 липня 2017, 12:06
153
0
Реклама

Функції контролю за збором на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій запропоновано передати Державній фіскальній службі України. Відповідний законопроект № 6667 зареєстровано у Верховній Раді України. Йдеться про:

- подання ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю;

- набуття права власності на легкові автомобілі;

- операції купівлі-продажу нерухомого майна;

- надання послуг стільниковому рухомого зв'язку.

Законопроект передбачає застереження про те, що порядок сплати пенсійного збору для таких операцій визначатиме Уряд.

Необхідність вжиття цього заходу обґрунтовується тим, що пенсійний збір є джерелом формування загального фонду держбюджету і перераховується на рахунки органів Держказначейства. Крім того, в пояснювальній записці до законопроекту такий збір визначено як податок, що потребує перевірки фінансово-господарської діяльності платника, тоді як це не є функцією, властивою органам Пенсійного фонду України.

Розробники законопроекту вважають, що передання зазначених функцій до органів ДФС забезпечить уникнення дублювання процедури контролю та повну прозорість фінансових потоків платників пенсійного збору. Цьому сприятиме те, що повноваження органів ДФС як контролюючого органу порівняно з повноваженнями органів ПФУ значно ширші (оскільки фіскали мають доступ до нотаріальної таємниці, мають право отримувати необхідні відомості у ліцензіарів).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини