Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності

30 травня 2017, 10:48
552
0
Реклама

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області поінформувало, як сплачують орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності фізичні особи - підприємці.

Земельні відносини в Україні регулює Земельний кодекс України (далі - ЗКУ), а справляння плати за землю - Податковий кодекс України (далі - Кодекс) і Закон України від 6 жовтня 1998 року № 161-ХІV «Про оренду землі» (далі - Закон № 161).

Пунктом 1 статті 93 ЗКУ встановлено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності справляється відповідно до вимог статті 288 Кодексу. Згідно з його пунктом 288.1 статті 288 підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Платник орендної плати - орендар земельної ділянки, об'єкт оподаткування - земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (пункти 288.2 - 288.4 статті 288 Кодексу).

Також статтею 21 Закону № 161 встановлено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Фізичні особи - підприємці, які мають правовстановлюючі документи про право користування земельними ділянками, самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому Кодексом, із розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Податкове зобов'язання зі плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачують рівними частками власники та користувачі земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (пункт 287.3 статті 287 Кодексу).

Відповідно до пункту 287.1 статті 287 Кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Статтею 34 Закону № 161 визначено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Враховуючи викладене, орендна плата за земельну ділянку державної та комунальної власності повинна справлятись орендарем відповідно до договору оренди земельної ділянки до моменту його припинення та повернення земельної ділянки орендодавцю.

Лист ДФС України від 18.05.2017 № 277/Б/99-99-13-03-01-14/ІПК.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини