Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Основи земельної реформи

30 травня 2017, 09:35
168
0
Реклама

В понеділок, 29 травня, у Кабінеті Міністрів відбулося робоче обговорення основ земельної реформи.

За повідомленням прес-служби відомства, на думку глави Кабінету Міністрів В. Гройсмана, продаж землі повинен бути доступним тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га на одну людину.

«При цьому на даному етапі ми категорично проти продажу землі іноземцям, проти відкриття ринку землі для юросіб», - зазначив Гройсман.

У свою чергу окремі аграрії вимагають відмовитися від обмеження площі землі в одних руках 200 га та надати можливість юридичним особам купувати та продавати землю. Крім того, необхідно запустити пілотні проекти з продажу державної землі, що дасть зрозуміти механізми функціонування ринку та виправити можливі недоліки системи.

За словами ж першого заступника Міністра агрополітики М. Мартинюка, середній розмір земельної ділянки фермерського господарства в Україні зараз становить 87 га, тому 200 га більш ніж достатньо на одну людину, щоб заснувати конкурентоспроможне фермерське господарство.

Крім введення обмеження на розмір земельної ділянки в 200 га, уряд представить механізм електронних аукціонів на продаж землі.

Водночас Прем'єр-міністр звернув увагу, що процес повинен відбуватися поступово та враховувати всі можливі ризики.

Найближчим часом робоча група представить концепцію першого етапу земельної реформи на основі вже існуючих напрацювань уряду та з урахуванням думки всіх, хто причетний до розвитку аграрного сектора України.

Крім того, глава уряду доручив підготувати проект постанови, який виключав би подальші зловживання на ринку землі вже зараз.

Нагадаємо, що 06 жовтня народні депутати прийняли, а 28 жовтня 2016 року повернуто з підписом від Президента проект закону «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» (законопроект № 5123-1), який передбачає продовження мораторію на купівлю-продаж с/г земель як мінімум на один рік - до 1 січня 2018 року.

Слід уточнити, що згідно поточної редакції Земельного кодексу, купівля-продаж с/г землі в Україні не допускається до вступу в силу закону про обіг земель с/г призначення, але не раніше 1 січня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини