Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні може з'явитися «електронний суд»

28 березня 2017, 13:33
188
0
Реклама

Президент подав до Парламенту законопроект, спрямований на нормативне врегулювання процесуальних механізмів, які мають забезпечити ефективний, справедливий, неупереджений і своєчасний захист прав та свобод особи в суді.

З-поміж багатьох запропонованих змін примітним є запровадження можливостей для здійснення судочинства із застосуванням інформаційних технологій («електронний суд»), зокрема виконання всіх процесуальних дій через засоби електронного зв'язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки.

Учасникам справи надається можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не полишаючи свого житлового або робочого приміщення, а для свідків, експертів - у приміщенні іншого суду.

Матеріали справ зберігатимуться, як правило, в електронному вигляді, що спростить доступ до них учасників справи, усуне часові, фінансові та організаційні витрати, пов'язані з пересиланням матеріалів справи з одного суду до іншого, спростить аналіз та узагальнення судової практики тощо.

Прикінцеві та перехідні положення законопроекту, а також похідні зміни до законів регулюють порядок поступового переведення судочинства в режим «електронного суду».

Водночас слід зауважити, що право учасників справи звертатися в паперовій формі до суду залишиться в них і після запровадження «електронного суду».

Зазначені нововведення передбачено законопроектом № 6232.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини