Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам рекомендовано ретельніше перевіряти ЗЕД-розрахунки клієнтів

13 лютого 2017, 09:00
172
0
Реклама

Банки аналізуватимуть умови зовнішньоекономічних договорів, які передбачають застосування таких курсів перерахування валюти ціни у валюту платежу, які істотно відрізняються від ринкових. Унаслідок застосування таких курсів перерахування штучно, невиправдано (істотно) зменшується сума валютної виручки/збільшується сума платежу за межі України, що вказує на відсутність документального підтвердження очевидної економічної доцільності (сенсу) таких фінансових операцій.

Якщо валюта платежу відрізняється від валюти ціни, то банк із метою контролю за повнотою розрахунків за такою операцією використовує передбачені в договорі умови перерахування валюти ціни у валюту платежу (абз. 1 п. 1.5 р. 1 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.1999 р. № 136).

НБУ також наголосив на тому, щоб на етапі вивчення клієнта надавалися до банку документи/інформація від інших банків (у т.ч. виписки за рахунками, відкритими в інших банках), достовірність яких надалі не підтверджувалася цими банками.

Таким чином, з метою здійснення всебічного аналізу та перевірки наданих клієнтами документів/інформації від інших банків (у т.ч. виписок за рахунками, відкритими в інших банках) про фінансові операції та їх учасників, банку, у визначених законодавством випадках, доцільно запитувати інформацію щодо клієнта в інших банків шляхом обміну інформацією між банками засобами електронної пошти НБУ, що сприятиме уникненню ризиків використання документа, котрий має ознаки підробного, недійсного (нікчемного).

Такі вказівки банкам викладено НБУ в листі від 08.02.2017 р. № 25-0008/9995.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини