Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Грошово-кредитна політика НБУ

8 лютого 2017, 17:45
779
0
Автор:
Реклама

Основні принципи грошово-кредитної політики є документом, у якому відображається стратегія грошово-кредитної (монетарної) політики НБУ на середньострокову перспективу (3 - 5 років). Документ є стратегічним, розробляється щорічно і повинен містити:

- цілі, завдання та цільові орієнтири грошово-кредитної політики на наступний рік і середньостроковий період;

- основні принципи діяльності НБУ щодо: забезпечення реалізації визначеної мети і завдань грошово-кредитної політики, застосування її інструментів та механізмів; політики курсоутворення і валютного регулювання; забезпечення фінансової стабільності, застосування інструментів макропруденційної політики та нейтралізації системних ризиків;

- короткий огляд стану і основних тенденцій розвитку економіки України, її фінансової та грошово-кредитної сфери;

- очікувані зміни зовнішніх і внутрішніх економічних чинників та їх вплив на стан грошово-кредитного ринку;

- основні прогнозні показники економічного розвитку, грошово-кредитної сфери на наступний рік та середньостроковий період;

- визначення основних ризиків і загроз щодо забезпечення цінової та фінансової стабільності, а також ефективного розвитку економіки.

Рада НБУ повинна схвалити Основні принципи грошово-кредитної політики не пізніше 12 вересня, опублікувати документ в офіційних виданнях та на сайті. Він має бути представлений Верховній Раді до 15 вересня.

Порядок розроблення Основних принципів грошово-кредитної політики затверджено рішенням НБУ від 31 січня 2017 року № 2-рд.

Крім того, затверджено порядок контролю за здійсненням НБУ монетарної політики. Діяльність Правління НБУ і показники динаміки монетарної сфери у звітному періоді повинні відповідати цілям та завданням грошово-кредитної політики, визначеним в Основних принципах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини