Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк не пом'якшує обмеження

14 грудня 2016, 15:01
184
0
Реклама

Нацбанк подовжив чинні тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках у зв'язку з посиленням ризиків для цінової та фінансової стабільності. Зокрема, продовжують діяти такі обмеження, як обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%, 120-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, одноденний строк резервування гривні для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів.

Для фізичних осіб діють обмеження на купівлю готівкової валюти на суму до 12 тис. гривень на день; ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. гривень на день тощо.

За словами заступника Голови Національного банку Олега Чурія, посилилися ризики для досягнення мети щодо інфляції 2017 року та короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов'язані з можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження.

Водночас Національний банк прийняв рішення зробити безстроковою постанову Правління НБУ «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Тобто ця постанова діятиме до моменту скасування останнього з антикризових обмежень. Строк дії не буде встановлюватися для всіх обмежень, окрім двох, максимальний строк дії яких обмежено законами України «Про Національний банк України» та «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті». Йдеться про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті та граничний строк для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів. Відповідно, ці дві вимоги встановлюються на строк 6 місяців до 15 червня 2017 року та можуть бути змінені достроково або подовжені в разі необхідності.

Окреслені зміни встановлено постановою Правління Національного банку «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 13 грудня 2016 року № 410. Постанова набирає чинності з 16 грудня 2016 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини