Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держрегулювання на продукти харчування

14 грудня 2016, 13:05
186
0
Реклама

Держава більше не регулюватиме ціни на продукти. Мінагрополітики виступає за повне скасування державного регулювання цін на продукти харчування. Про це повідомив директор департаменту продовольства Мінагропроду Микола Мороз. За його словами, скасування регулювання не справить істотного впливу на рівень споживчих цін.

Нагадаємо, 22 вересня Кабінет Міністрів затвердив пілотний проект скасування державного регулювання цін на продукти харчування. Реалізація пілотного проекту почалася 1 жовтня 2016 року й має завершитися 1 січня 2017 року. За словами М. Мороза, з часу запуску проекту зі скасування держрегулювання цінова ситуація в державі істотно не змінилася. За його інформацією, найбільше подорожчали продукти молочної групи (на 10 - 15%), але викликано це було, у першу чергу, економічними чинниками.

У свою чергу, Держспоживслужба повідомляє, що ціни на продукти після скасування держрегулювання зросли незначно. Найбільше підскочили ціни на курячі яйця - в 1,5 рази. Також протягом осені в середньому на 15% виросли ціни на молоко та молочні продукти. Цукор подорожчав на 11,2%. Із соціально значущих видів м'яса та продуктів із м'яса найбільше подорожчало сало (на 12,1%), ковбаси варені першого сорту (на 4,1%). Риба навіть подешевшала. Ціна на соняшникову олію істотно не змінилася. Хліб пшеничний із борошна першого сорту подорожчав на 26 коп., хліб житній - на 34 коп.

Начальник управління контролю за регульованими цінами Держспоживслужби Лариса Єфімова повідомила, що подорожчання продуктів зумовлене передусім підвищенням їхньої собівартості й сезонністю.

Нагадаємо також, що Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що держрегулювання цін на продукти харчування завжди було інструментом тиску на бізнес.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини