Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДЕРЖЗАКУПІВЛІ

25 грудня 2015, 09:05
236
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада в ніч з 24 на 25 грудня прийняла Закон про публічні закупівлі (законопроект № 3559), яким встановлено правові й економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальних громад.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законом передбачено здійснення державних закупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання - відкритих торгів і конкурентного діалогу, а також однієї неконкурентної - переговорної процедури закупівлі.

Відкриті торги здійснюються з обов'язковим проведенням аукціону за низькою ціною і з урахуванням нецінових критеріїв. Процедура конкурентного діалогу застосовується в разі, якщо: замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики товарів і робіт або визначити вид послуг; для прийняття оптимального рішення про закупівлю необхідно провести переговори з учасниками (предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень тощо). Переговорна процедура закупівлі здійснюватиметься без попередньої публікації - публікується тільки повідомлення про намір укласти договір після проведення переговорів з учасником процедури.

Передбачено можливість створення централізованих закупівельних організацій, якими є юридичні особи, визначені Кабінетом Міністрів, органами місцевого самоврядування, замовниками, відповідальними за організацію та проведення процедур закупівель і закупівель за рамковими угодами в інтересах замовників. Особливості створення та діяльності ЦЗО й особливості здійснення ними закупівель за рамковими угодами встановить Кабмін.

Заплановано ввести в дію Закон поетапно: з 1 січня 2016 року для всіх центральних органів виконавчої влади та суб'єктів, які діють у певних сферах, а з 1 січня 2017 року - і для всіх інших замовників.

Зазначимо, що в назві нового Закону термін «державні закупівлі» було свідомо замінено на «публічні закупівлі». Як пояснили в Мінекономрозвитку, причин для такого ребрендингу декілька: поняття «публічні закупівлі» більше відповідає аналогічній термінології ЄС (Public Procurement), а термін «державні закупівлі» давно асоціюється з корупцією й хабарництвом.

Документ прописує основи роботи в системі електронних закупівель ProZorro, яка нині працює в пілотному режимі. Масштабне розгортання системи ProZorro заплановано на перше півріччя 2016 року, а повний перехід державних установ на електронну систему закупівель планується до січня 2017 року.

ПРОТЕ:

Закон прийнято з урахуванням поправок. Тому остаточний текст може містити досить істотні зміни.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини