Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПЕРЕВІРКА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ

13 жовтня 2015, 09:05
484
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Незалежна асоціація банків України та Американська торгова палата звернулися до голови Комітету ВР з питань податкової та митної політики із спільним листом про підтримку законопроекту № 2460а про внесення змін до Податкового кодексу щодо доступу до інформації про платників податків.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Проектом пропонується надати банкам і бюро кредитних історій можливість перевіряти інформацію про доходи клієнта з Державного реєстру фізосіб - платників податків і Єдиного банку даних про платників-юросіб.

У НАБУ зазначають, що перевірка інформації про майновий стан потенційного клієнта як на стадії укладення кредитного договору, так і під час виконання кредитних зобов'язань дозволить мінімізувати ризики діяльності банківської системи, оскільки зведе до мінімального значення можливі зловживання з боку недобросовісних позичальників і сприятиме достовірнішому визначенню рівня платоспроможності клієнта.

Зараз, не маючи можливості отримати інформацію про доходи клієнтів з незалежних і достовірних джерел, банки обмежені в перевірці реального стану платоспроможності позичальника при розгляді заявок про реструктуризацію кредитних зобов'язань.

Зазначені нововведення також потрібні для реалізації законодавчих ініціатив, спрямованих на запровадження в Україні інституту банкрутства фізособи, оскільки без можливості отримання банком-кредитором підтвердженої інформації з державних баз даних процедура банкрутства може стати лише новим способом ухилення від повернення кредитів.

ПРОТЕ:

Ні для кого не секрет, що значна частина доходів як фізичних, так і юридичних осіб знаходиться в тіні. Тому банки як перевіряли, так і перевірятимуть платоспроможність позичальника не лише за даними податкових реєстрів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини