Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПОДАТКУВАННЯ КОМПЕНСАЦІЙ

8 жовтня 2015, 09:05
226
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба в листі від 1 жовтня 2015 року № 9186/Х/99-99-17-02-01-14 надала роз'яснения щодо оподаткування доходу у вигляді відшкодування моральної шкоди та доходів, виплачених за рішенням суду за час вимушеного прогулу.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Роз'яснено, що саме роботодавець виступатиме податковим агентом при нарахуванні середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Ставки ПДФО застосовуються за загальними правилами, військовий збір розраховується за ставкою 1,5% від середньої місячної зарплати за час вимушеного прогулу.

Якщо в рішенні суду розміри компенсації зазначено з розбиттям за місяцями, то і оподаткування ПДФО слід здійснювати окремо за кожен місяць нарахування (тобто розбивати базу). Якщо ж у рішенні суду зазначено загальну суму компенсації, то оподаткування ПДФО і військовим збором здійснюється виходячи із загальної суми в місяці її нарахування (виплати).

ПРОТЕ:

Одночасно ДФС уточнила, що у разі нарахування судом на користь працівника пені, компенсацій морального збитку або інших виплат (крім відшкодування матеріального збитку) такі доходи теж оподатковуються ПДФО і військовим збором. Відповідальним за нарахування та виплату також виступає податковий агент.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини