Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КОРУПЦІЙНІ РИЗИКИ

22 вересня 2015, 09:05
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Постановою від 16 вересня 2015 року № 717 Кабмін і Нацбанк затвердили Порядок проведення національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Учасниками національної оцінки ризиків є суб'єкти державного фінмоніторингу, інші держоргани, що здійснюють діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. До проведення національної оцінки ризиків можуть залучатися заінтересовані громадські організації та наукові установи.

Відповідальним за проведення національної оцінки ризиків є Держфінмоніторинг.

Національна оцінка ризиків проводиться систематично, але не рідше одного разу на 3 роки.

Національна оцінка ризиків охоплює систему запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, зокрема правоохоронну та судову систему, діяльність спеціально уповноваженого органу, фінансовий сектор, наглядову діяльність суб'єктів держфінмоніторингу та незалежну професійну діяльність.

Кожен учасник національної оцінки ризиків визначає особу на рівні заступника керівника органу (чи керівника самостійного структурного підрозділу), відповідальну за подання Держфінмоніторингу інформації, необхідної для проведення національної оцінки ризиків.

Джерелами інформації, необхідної для проведення національної оцінки ризиків, є, зокрема, статистична інформація й адміністративні дані органів держвлади, результати оцінки обсягів тіньової економіки, звіти правоохоронних органів, результати вибіркового аналізу судових рішень у кримінальних справах, а також результати вивчення громадської думки.

Інформація, яка подається для проведення національної оцінки ризиків, повинна використовуватися виключно у службових цілях. Доступ до неї третіх осіб здійснюється у випадках, передбачених законодавством. Особа, яка отримала інформацію, несе відповідальність за її збереження і захист.

За результатами національної оцінки ризиків Держфінмоніторинг готує і подає в установленому порядку Кабінету Міністрів пропозиції щодо здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення та зменшення негативних наслідків виявлених ризиків.

ПРОТЕ:

Національна оцінка ризиків проводиться відповідно до методики, підготовленої Держфінмоніторингом та погодженої з Мінфіном відповідно до Рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), з урахуванням міжнародного досвіду та пропозицій експертів міжнародних організацій, і повинна включати аналітичну та математичну складові.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини