Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СТАБІЛІЗАЦІЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ

7 вересня 2015, 09:05
159
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк послабив частину адміністративних обмежень, запроваджених у першій половині цього року для стабілізації валютного ринку. Ці кроки з лібералізації валютного регулювання закріплено в постановах від 03.09.2015 р. № 581 і № 582.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Національний банк збільшив обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків клієнтів банків з 15 000 до 20 000 грн на добу. Послаблення направлене на відновлення довіри до банківської системи і припливу валютних депозитів.

Регулятор дозволив при купівлі клієнтами банків іноземної валюти не враховувати залишки коштів на їхніх рахунках у валюті 3-ї групи Класифікатору іноземних валют і банківських металів. Це дозволить клієнтам, які мають на рахунках залишки неконвертованих валют, купувати іноземну валюту.

Уточнено вимогу щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Відтепер вимога не поширюватиметься на кошти, повернені за ініціативою іноземного банку в дводенний строк.

Скасовано вимогу щодо обов'язкового подання в пакеті документів для купівлі/переказу іноземної валюти довідки з Державної фіскальної служби, що засвідчує відсутність заборгованості зі сплати податків для компаній. Це полегшить роботу компаній-імпортерів.

Вводиться заборона на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було здійснено до 1 січня 2014 року. Це стосується випадків заміни боржника і кредитора в зобов'язанні за зовнішньоекономічним контрактом. Віднині компанії-резиденти повинні будуть виконувати такі зобов'язання за рахунок власних коштів в іноземній валюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

Крім того, незмінними залишилися вимоги щодо 90-денного строку розрахунків за експортно-імпортними операціями та обов'язкового продажу на міжбанку 75% надходжень валютної виручки на користь резидентів. Такий продаж здійснюється без доручення клієнта і виключно наступного дня після зарахування коштів на розподільний рахунок.

Зміни набрали чинності 4 вересня і діють до 4 грудня 2015 року включно.

ПРОТЕ:

Полегшивши здійснення поточних операцій, такі заходи істотно ускладнять стягнення заборгованості за правочинами, що мали місце до 2014 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини