Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОРС-МАЖОР І ЗАРПЛАТА

13 серпня 2015, 09:05
303
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 2433/1/10-15/06 Мінсоцполітики роз'яснило питання відповідальності роботодавців за затримку розрахунків при звільненні в разі настання форс-мажору.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Чинним трудовим законодавством не визначена відповідальність роботодавців за затримку розрахунків при звільненні в разі настання форс-мажорних обставин.

Міністерство зазначило, що згідно із Законом «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі - Закон) на час АТО суб'єктів господарювання, які ведуть діяльність на території АТО, звільнено від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності; забороняється нарахування пені та / або штрафів на основну суму заборгованості із зобов'язань щодо кредитних договорів і договорів позики.

Крім того, ст. 10 Закону визначено, що протягом строку його дії єдиним належним і достатнім документом, який підтверджує настання форс-мажору на території АТО як підставу для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати.

Водночас Законом не передбачено підстав для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань роботодавців щодо розрахунків при звільненні працівників.

ПРОТЕ:

Таким чином, Мінсоцполітики фактично усунулося від вирішення питання про те, чи може форс-мажор бути підставою для звільнення від відповідальності роботодавця, який не мав можливості своєчасно розрахуватися зі звільненим співробітником.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини