Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДЕРЖПІДТРИМКА ФЕРМЕРІВ

11 серпня 2015, 09:04
156
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нову редакцію Закону про державну підтримку сільського господарства передано на погодження до Кабміну й може бути зареєстровано у Верховній Раді найближчим часом. Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Він зазначив, що майже третина положень нової редакції стосується підтримки саме дрібних виробників і сімейних ферм. Головне завдання документа - запровадження в Україні європейської моделі підтримки фермерських господарств. «Ми розраховуємо, що проект буде зареєстровано й підтримано народними обранцями. На новій законодавчій базі плануємо реалізувати 2 пілотні проекти з підтримки сімейних ферм. Якщо вони покажуть ефективність, як з погляду виробників, так і з погляду держави, ми не виключаємо створення єдиної структури за прикладом європейських виплатних агентств. Це дозволить реалізувати ініціативу системно і в національних масштабах», - сказав В. Лапа.

Для збільшення обсягів державної підтримки нова редакція передбачає акумуляцію фінансування з боку державного та місцевих бюджетів, а також донорських коштів. За попередніми оцінками, у разі ухвалення законопроекту, упродовж наступних 10 років буде створено 15 тис. нових фермерських господарств тільки в молочній галузі. Для порівняння, на сьогодні за всіма напрямами виробництва в Україні налічується всього 40 тис. таких господарств. «Опитування дворічної давнини свідчить про те, що близько 10% сільського населення готові почати власний аграрний бізнес. Навіть якщо таку невелику кількість держава зможе охопити, підтримати й підштовхнути, можна без перебільшення сказати, що село житиме», - додав В. Лапа.

ПРОТЕ:

Однією з вимог МВФ для надання фінансової допомоги Україні є мінімізація з 2016 року держпідтримки сільгоспвиробників.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини